TARİHİMİZ

tarihimizKATIRÖZÜ -ÇİLEKLİ KÖYÜ TARİHÇESİ
Köyün güneyindeki Kıran tepe de MÖ devirlere ait (maalesef tam olarak araştırılmamıştır) ve yoğun olarak Bizans döneminden kalan çok orijinal katlı-taş örme üzeri tek parça 15-40 cm kalınlığında kaya kapakları ile kapatılmış mezarlar tarım arazileri içinde hala zaman zaman bulunmakta olup bilinçsizlik,define avcılığı ve ilgisizlik nedenleriyle korunamamaktadırlar.Türk-İslam tarihinde köyün kuruluşu Osmanlının ilk yıllarına dayanır.Osman Bey’in 1324 yılında Mekece(Beğce) yi fetih edip Akisar ve Karaçeyş Hisarına (Paşalar Kalesi) yürüdüğünde Katırcı Yörüklerinin desteğini aldığı, Tirse-Rinse (Kemaliye) Tekfurunun daha sonra Osman Bey’e ihanet eden Beğce Tekfuru ile birlikte Şeyhvarmaz Köyü altında Osman Bey’le girdikleri ikinci muhaberede de Katırcıların son anda ki desteği savaşı kazandırır.Ovanın sinekli ve bataklık oluşu ve fetihlerin tam tamamlanmamış olması nedeniyle,bu aşamadan sonra geriye dönmeyen Türkmenler de Katırcılar ile beraber Kıranyurt başta olmak üzere,daha güvenli ve yaşam tarzlarına uygun yaylalara çıkış hızlanır.Oğuzların Kayı boyunun kolu olan köy halkı ilk önce, köyün Kuzey-Doğusundaki Kıranyurt Yaylalarında yetiştirdikleri at ve katırları ile isim yaparlar.Söğüt-Bilecik (1299-1336) ve İznik fetihleri döneminde resmi kayıt olmamakla birlikte,Bursa’(1336-1365) nın fethinden sonra tüm Osmanlı İmparatorluğu Saraylarında,kervan katarlarında ve savaşlarda taşımacılıkta kullanılan katırlar burada yetiştirilerek başkentler, Bursa, Edirne(1365-1453)ve İstanbul’a(1453) gönderildiği ve bunların kayıtlarının tutulduğu, sabittir. Osmanlının Fetret devrinde Çelebi Mehmet’e muhalif olan diğer şehzadeleri destekleyen ve Balıkesir yöresindeki Evrenos Oğullarından olan Katırcı Mehmet ve adamlarının kaçarak saklanmak için buraya yerleştikleri ve köyü onların kurduğu da söylenir ise de bu Solakzade Tarihinde ki bilgi tarihi kayıtlarla uyuşmamaktadır.Zira yörenin en eski Türk Köyü olduğu ve Bursa’ya dahi katırların buradan gönderildiği sabit olduğundan .sonraki tarihli bu vaka sadece tahmine dayalı olup,köy tarihi Kayıların bu yörelere ilk geldikleri 1300 ün ilk yıllarına dayanır.
-Daha sonra bu yaylanın güneyindeki ve bugün köyün kurulu olduğu tepenin etrafındaki meralardan istifade etmek için, aileler halinde Körükyanları,Sındereleri,Kıran ve Köyyanı bölgelerine inerler.Zaman zaman eski yerleşim yerlerinin kalıntıları bulunmaktadır.Daha sonra hakim tepe olması nedeniyle bugün köyün olduğu tepede toplanmaya başlarlar.Katırların ünü nedeniyle:Katırcılar,Katıryayla, Katıralanı isimleri kullanılırken zamanla Katırözü ismi yerleşir ve 1989 yılına kadar bu isimle kullanılır.
-Köy halkı girişkenliği ile hep öne çıktığından,1940 lı yıllarda Pamukova ve yöresinde ilk çilek yetiştirme ve satmaya başlarlar.Çileğinin ünü ile anılmaya başlandığından halkın arzusu ile 1989 yılında ismi “Çilekli”olarak değiştirildi ise de YAKLAŞIK 700 YILLIK MAZİYE SAHİP KATIRÖZÜ OLARAKTA KALMAYA DEVAM EDECEKTİR….
Sakarya (Adapazarı); 1646 yılında nahiye,1837 yılında ilçe olmuş ve 22 Haziran 1954’te Kocaeli ilinden ayrılarak il olmuştur.Sakarya sınırları içinde ve Kocaeli’ye sınır olan köyümüz de o zamanlar Kocaeli’ye bağlıydı.
KATIRÖZÜ – ÇİLEKLİ KÖYÜ- TARİHİ ;
1900’lü yılların başında,Deymen önüne ismini veren,Hacı Hafız Mehmet’in su ile çalışan değirmeni kuruldu.Kuyunun önü diye bilinen yerdeki kuyu Fevzi Keya’nın annesi tarafından yaptırıldı.
1915 yılı,Çanakkale savaşında,Katırözü Köyünden 17 kişi geri dönmemiş,şehit olmuştur.Şehitlerimizin bazıları; Karafezilerden Hasan Kara,Alyanak ve Cincov’un babası Kadir cinci,Hoca Mustafa’nın amcası ve Alyanağın kayın pederi Mustafa Güvercin,Arif Mehmet’in babası,İbi İbrahim’in babası,Sarılar sülalesinden 1 kişi,Sofular’dan 1 kişi,Hamdelerden 2 kişi…
1915-1920 yılları arası, Mustafa Topçu ,lakabı Mustafa çavuş,(bakkal Topçu’nun dedesi),Topçular sülalesinin büyüklerindendir.Katırözü Köyünde muhtarlık yaptı.
1930’lu yıllarda Hacı İbramlar sülalesinden (hüsnü a) Hüsnü YILDIZ ve (Sarı Mehmet) Mehmet YILDIZ kardeşler su basıncı ile çalışan bıçkı alıp,Kiraz deresi ve Soğuk su başı arasında bulunan bölgeye ağaç kesim atölyesi kurmuşlardır.Bu bıçkı atölyesinden dolayı bu bölgeye BIÇKI adı verilmiştir.
1933 yılı Katırözü İlkokulu yapıldı.
1938 yılı (Telli) Vahap ÇETİN muhtarlık yaptı.
1939 ve 1942 yılı (Kocakulak) Mehmet DÜLGER muhtarlık yaptı.
1940’lı yıllarda Katırözü,Kumbara mevkiinde ilk kiremit ocağını açan,Galleşlerdir.Daha sonra Seksenlik mevkiinde Sakallı Çakır Ali kiremit ocağı açmıştır.Kiremit,Civara Katırözünden gönderilirdi.
1943 Niyazi YILDIZ muhtarlık yaptı.Katırözünde ilk ağaç travers,Çakır Ali ve Galleşler,el bıçkısı ile biçerek yapmışlardır.
1945 yılı Remzi KESKİN muhtarlık yaptı.Aynı yılarda Katırözü’nde dağlarda yetişen Tetre otu ile karabataklık mevkiindeki dereden toprak alınıp,kaynatılarak siyah boya elde edilmiş ve Katırözü ve civar köylerin elbiseleri bu şekilde boyanmıştır.
1947 yılı (Sakallı Çakır ALİ) Ali ATEŞ muhtarlık yaptı.
1948 yılında Hasan Kurt tarafından Katırözü Köyüne ilk olarak Elma fidanı getirilmiştir.
1950-1953 yılları arası bağlarımız mevkiindeki Koreler,Rasim Onbaşının gayretiyle Katırözü sınırlarına bağlandı.1950 Katırözünde Abdallar sülalesinin büyüklerinden Camcı Mehmet İZMİR tarafından ilk olarak zeytin yetiştirilmiş ve bu zeytin ağaçlarından köylülerimizde aşlayıp yetiştirmişlerdir.Yine bu yıllarda Camcı Mehmet, Pamuk yetiştiriciliğini başlatan kişidir.Pamuklu mevkii ismini bu pamuk yetiştiriciliğinden almıştır.
1950 yılında Derder Mustafa Metin Katırözü Köyünde ilk bakkal açanlardan biridir.
1951 Galleşler (kardeşler) sülalesi köyde ilk traktörü getirenlerdir.İlk traktörün markası “Alisermis”dir.Pamukova bölgesinde,iki traktör vardı.Birisi Pamukovada,diğeri Katırözü Köyünde.Katırözünden,Pamukova’ya ilk göç eden 1951 Bayramalar,1952 Hamdeler ve 1953 Galleşler aileleridir.
1952 yılında Galleşler aile büyükleri,Şakira’nın evinin alt katında motorla çalışan seyyar değirmen yapmışlar,bu şekilde un üretmişlerdir.
1950-1953 yıllarında,Güney Kore ve Kuzey KORE arasındaki Savaşta,Güney Koreye yardım için giden Türk Askerinin içinde Katırözü Köyü’nden (koreli) lakaplı Adil TOPÇU ve Nihat GÜN’de vardı.İkiside savaştan sağ olarak dönmüş GAZİlerimizdir.
1953 yılında Efe Mehmet MARANGOZ Katırözüne ilk radyo getiren kişidir.İkinci olarak Kocakulak Mehmet DÜLGER ve üçüncü olarak Sami (çavuş) İZMİR radyo satın alıp köye getirmişlerdir
1954 yılı, Katırözü – Pınarlı bacı arasındaki anayol yapıldı.1954 yılı,ilk KAMYON’u Nuri Şahin ve Mevlüt Keskin ortak olarak Austin marka almıştır.Nuri ŞAHİN altınlarını bozdurupta aldığı bu kamyona ALTIN ismini vermiştir.Sırasıyla Bahri YILDIZ ve 4 ortaklı Sami çavuş,Hüseyin çavuş,Necati çavuş,İsmail çavuş köyümüze kamyon getirmişlerdir.
1960 yılı,Yurt dışına Almanya’ya ilk olarak mollalardan Seyid Ahmet ÖZCAN gitti.1960 Köyümüz camii yapıldı.Aynı sene Yukarı mahallede bulunan eski ormancı lojmanları yapıldı ve burada köyümüzde bulunan ormancılar uzun seneler ailecek kaldı.Kocakulak lakaplı Mehmet DÜLGER mazotla çalışan ağaç kesim atölyesinin kurulduğu yıl 1960 yılıdır.Atölyenin aynısından Özpınarı bölgesine de kurulmuş,burada TCDD için ağaç travers üretimi yapılmıştır.1960 yılı Sami (çavuş) İZMİR,taksi satın alıp Pamukova tarihinde ilk ticari taksicilik yapan kişidir.
1962 yılı TÜTÜN yetiştiriciliği yapıldı.
1964 yılı Bölgemizin efsane meyvesi ÇİLEK yetiştiriciliği başladı.Çileği köye ilk olarak Köyümüzdeki KURT soy isimli aile büyükleri getirmiştir.1964 yılı Çam Hasan yurt dışına giden ikinci gurbetçimiz olup,Avusturya’ya gidenlerin ilkidir.
1965 yılı,köy halkı tarafıdan İPEK HALI ve KİLİM dokunmuş ve İzmit’li tüccar tarafından,Türkiye ve yurt dışına satılmıştır.
1966 yılı Sami (çavuş) İZMİR’in” İzmir kardeşler çay evi “adı altında köydeki kahvesinin açılışıdır.1966 da Latif Köse,Avusturya’ya gitmiş ve oradan Hollanda’ya geçmiş,Köyümüzden ilk Hollandaya giden kişidir.
1969 yılında Sakarya Bölgesinde,tek patates ve tohumu,Katırözünde yetiştirilmiş ve aynı yıl Patates Festivali yapılmıştır.Festivale,Sakarya valisi ve diğer devlet görevlilerindende katılım olmuştur.
1971 yılında ilk otobüsü İsmail çavuş almış,Bedford marka otobüsü ile civar köyler ve Adapazarı arasında yolcu taşımacılığı yapmıştır ve o zamanlar Pamukova genelinde sadece 3 kişide otobüs vardı.
1972 yılında Kayıkçılar Nuri Şen,75 bin liraya otobüs aldı ve otobüsçülük yaptı,1975 yılında 48 bin liraya otobüsü sattılar.
1972 yılında Tellilerden Hüseyin ÇETİN,Adapazarında çalıştığı zamanlarda Köye ilk kez seyrettirmek için televizyon getirmiş,tellilerin evinin önündeki sokak çeşmesi yanında köylüce televizyon seyredilmiştir.Köyde ilk Televizyon satın alıp getiren kişi ise Sami (çavuş) İZMİRdir.İkinci olarak Fethi İZMİR almış,üçüncü olarakta İbi’nin Kela Hüseyin KAHVECİOĞLU almıştır.
1974 yılı sarı mustafa’nın Nuri ŞAHİN,Pamukova şoförler derneğinin kurucusudur ve 1992 yılına kadar toplam 18 yıl başkanlığını yaptı.1974 Kıbrıs Harbinde Köyümüzden (Gıyık ) İsmail ÇEKİÇ savaşmış,sağ olarak dönmüş bir GAZİmizdir.
1975 yılında Köye ELEKTRİK getirildi.Muharrem KABAKÇI muhtarlık yaptı.
1979 yılı Dela’nın Mehmet köyde bakkal açtı.
1986 yılı Haziran ayında ilk kez Çilek Festivali yapılmış,devam ettirilmemiştir.
1989 “Katırözü Köyü” ismi,Çilek yetiştiriciliği dikkate alınarak,Köy büyükleri tarafından “Çilekli” olarak değiştirilmiştir,
1990 yılı,Gogu Yaşar ÇAM muhtarlık yaptı.Köy kabristanlığı içindeki ağaçlar kesilip satıldı ve Kabristanlığın etrafı çevrildi.
2003 yılı,Köy girişi çayır boyu çift taraflı ağaçlandırıldı.
2005 yılı,dönemin TC. Başbakanı sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve dünürü sayın Orhan UZUNER’den kendi adlarına birer adet ağaç fidanı istendi ve aynı yıl içinde bu 2 adet fidan Deymenci Hasan KÖSE tarafından Orman Deposu yakınındaki Çeşmeli Bahçeye dikildi.2005 yılında Çilekli de ilk sırık domatesini Mareşalın İsmail YILDIZ yetiştirmeye başladı.
2007 yılı,Kırkağaç Erenler Şehitliğinin etrafı çevrilip,düzenleme yapılarak,tam bir Şehitlik Görünümüne kavuştu.
2008 yılı,Telliler Ailesinden,Nagihan Çetin’in oğlu ONAT ,Dudaktan Kalbe adlı tv dizisinde rol almış olup,Köyümüzün ilk film yıldızıdır.2008 yılı Orman Deposu yakınındaki,Çeşmeli bahçeye MESCİT yapıldı.2008 öğrenim yılında ilk kez Ana Okulu açıldı.Kasım 2008 Köyümüz cami halıları yenilendi(5 bin lira-5 milyar).
2009 Mart ayında.38 yıllık imam Hasan Hüseyin BİLGİNER emekli oldu ve yeni imam Abdurrahim AÇIKGÖZ imamlık görevine başladı.
KATIRÖZÜ-ÇİLEKLİ KÖYÜ / EVLİLİK TARİHLERİ /
Hüseyin ve Ayşe TEPE ( 1936 )
Mustafa KARASAKAL ve HANİFE gün (1936)
(başçavuş) Mehmet ÖZCAN ve Ayşe KARASAKAL (1937)
(gaygar a) Mehmet ve Seher TEPE (01.04.1937)
Mehmet ve Fatma KARA (20.01.1938)
Latif KÖSE ve Emine KALAS (18.10.1938)
Nuri ŞAHİN ve Ayşe SARI (25.10.1938)
Tahir ve Ayşe KARA (20.01.1939)
Mustafa GÜN ve Meliha KARASAKAL (03.12.1939)
Süleyman ve Emine BERBER (31.08.1939)
(İbi)İbrahim KAHVECİ ve Fatma TEKE (10.11.1939)
Ahmet KARAOĞLU ve Fatma KABAKÇI (30.03.1939)
Mehmet ESAT ve Ayşe YAKA (05.07.1940)
Mehmet ve Emine GÜL (13.11.1940)
(eğitmen) Mehmet ve Zekiye KESKİN (05.01.1941)
Mustafa KURT ve Fatma YAĞCI (12.05.1941)
(tirtir)Kadir ŞAHİN ve Naile ÇAM (27.07.1941)
(ömer a) Ömer ve Hanife DEMİR 830.08.1941)
Mustafa KAHVECİ ve Fatma KARA (06.02.1942)
(Deymenci) Hasan KÖSE ve Melek ŞAHİN (06.02.1942)
Şevki YILDIZ ve Emine KÖSE (20.08.1942)
(Gıyıklar) Mustafa ve Ayşe ÇEKİÇ (13.10.1942)
Kayime ve Emine TOPÇU (13.10.1942)
(domasan) Hasan GÜLDEMİR ve Halime AY (20.01.1943)
(karali) İbrahim KABAKÇI ve Saniye GÜN (01.02.1943)
Reşit ve Emine İZMİR (01.02.1943)
İbrahim ve (akçakayalı) Fatma YILDIZ (01.02.1943)
(hasan a) Hasan ve Fatma TOPÇU (11.02.1943)
Cevdet KARADAYI ve Nuriye YILDIZ (21.04.1943)
(İba) İbrahim İcim ve Şerife KALAS (1943)
(Üsen çavuş) Hüseyin YILDIZ ve Hatice İZMİR (1943)
Necati YILDIZ (1.evlilik) ve Zülfiye DÜLGER (1943)
Mustafa ve Mihriba GÜVERCİN (1943)
Mehmet ve Şerife KARASAKAL (1943)
Adem ve Naciye BAŞ (1943)
Hüsnü ve Fatma YILDIZ (1944)
(hacı) Kamil AY ve Seher YILDIZ (1945)
Esat ve Nazmiye ÇEKİÇ (1945)
Mevlüt ve Emine KESKİN (1946)
Mehmet MERCAN ve Gamze ÇELİK (1946)
Muharrem AKKAŞ ve Şeyma KIRAY (1947)
Hakkı KAVCECİ ve Huriye METİN (1947)
(ali kalas) Ali KARAOĞLU ve Ümmü MERCAN (1947)
Hüseyin KURT ve Hediye TOGAR (1947)
Muhittin GÖKDEMİR ve Ayşe TOPRAK (1948)
Osman KARADAYI ve Hediye GÜL (1948)
(aydınlı)Nuri KAHVECİ ve Muzaffer BİÇER (1948)
Yaşar ve Melek KOCATEPE (1950)
(alaman)Mehmet ve Nadide İNCİ (1952)
İsmail ve Azime TOPÇU (1977)
Fikri YILDIZ ve Fatma KÖSE (18.02.1979)
Özer ve Fatma ÇETİN (06.01.1980)
Yaşar ve Ruhiye TOPÇU (14.01.1980)
Hasan AY ……… (1986)
Hüseyin AY ……… (1987)
İsmail YILDIZ (1.evlilik) ve Güler SU (1986)
İsmail DÜLGER ve Elveda SÖYLEMEZ (1993)
(karapınar) Süleyman ve Nihal YILDIZ (1994)
Sezgin ve Emine İZMİR (19.9.1999)
Necla ÇETİN ve Erkan YILMAZ (03.09.2000)
İsmail YILDIZ (2.evlilik) ve ………… (2001)
Nida ve Özlem YILDIZ (2001)
İrfan ve Fatma CİNCİ (26.08.2001)
İsmail ve Emel ÇAM (16.08.2003)
Mevlüt ve Sibel KARADAYI (2004)
Derya (Yıldız) ÇOLAK (01.09.2004)
(fikri) Ferit YILDIZ ( 06.08.2005)
Selçuk ve Emine ŞAHİN (15.07.2007)
(gücük) Muhammet KABAKÇI (29.05.2006)
Hüseyin ve Elif TEKE (10.08.2008)
(Hasan KURT’un torunu) Ata Emre ve Öznur (10.08.2008)
(fikri) FERDİ ve Özlem YILDIZ (30.08.2008)
ASIM ve Sevgi KESKİN (16.11.2008)
Emine ve HÜSEYİN KABAKÇI (03.05.2009)
Sema ve EREN DÜLGER (10.05.2009)
Nuket ve HASAN GÜLDEMİR (23.05.2009)
Songül ve MEHMET MARANGOZ (21.06.2009)
ELİF KABAKÇI ve Yusuf Efe (05.07.2009)
ECE ERDİL ve Barış Söyler (26.07.2009)
Emine ve FERİT YILDIZ (izmit-09.08.2009)
KATIRÖZÜ – ÇİLEKLİ KÖYÜ ; 1915 YILINDAN GÜNÜMÜZE MUHTARLARIMIZ;
1- Mustafa TOPÇU – (Topçu Mustafa Çavuş)
2- Mehmet NALBANT – (Kafadar-Köse Mehmet)
3- Vahap ÇETİN – ( Telli )
4- Mehmet DÜLGER – (Kocakulak)
5- Niyazi YILDIZ – (Hacı İbramlar)
6- Remzi KESKİN – (Galleşler)
7- Nuri ŞAHİN – (Sarı Mustafanın Nuri)
8- Ali ATEŞ – (Sakallı-Çakır Ali)
9- Bayram TEPE – (Bayrama)
10- Yusuf TEKE – (Şakira)
11- Mehmet MARANGOZ – (Efe)
12- Muharrem KABAKÇI – (Kızıl Muharrem)
13- Mustafa GÜN – (Musatafa Onbaşı)
14- Şerif Ahmet TOPÇU – (Mollasanlar)
15- Mustafa AY – (Mustafa Öğretmen)
16- Hüseyin KISACIK – (Hüseyin ağa)
17- Yaşar ÇAM – (Gogu Yaşar)
18- Nuri KOCATEPE – (Hilleker)
19- Süleyman GÜN – (Keyalar)
20- Mehmet GÜL – (Babacanın Mehmet)
21- Yakup YILDIZ – (Bakkal Yakup)
22-Yılmaz UYSAL – (Bakkal Yılmaz)
KATIRÖZÜ-ÇİLEKLİ KÖYÜ ; 1960 YILINDAN İTİBAREN YURT DIŞINA GİDENLER
– Mollalar sülalesinden ; Seydi Ahmet Özcan,oğulları Rahmi ve Mithat ve aileleri, / Ömerler sülalesinden; Çam Hasan, gogu Yaşar eşi Fatma ve oğlu Hüseyin Çam, Yanık Ömer ve Resmiye Çam, / Bekirler sülalesinden; mavru Mustafa Uysal, / Hacı Hafızlar sülalesinden ; Latif ve oğlu İsmail Köse ve ailesi,deymenci Hasan Köse ve oğlu İsa Köse,Ali Köse ve oğlu Mustafa, / Veliler sülalesinden ; hileker Nuri Kocatepe,gargacık Yaşar ve oğlu Hüseyin Kocatepe, kekeli Hasan Dülger ve Ümit Dülger,/ Cincovlar sülalesinden ; alaman Mehmet Cinci ve eşi Nadide,Raif Cinci ve eşi Mükerrem, / Hacı İbramlar sülalesinden ; Tahsin Yıldız,Nami ve Hayriye Yıldız,oğulları Hüseyin ve Süleyman ve aileleri, / Keyalar sülalesinden , Süleyman Gün ve eşi Kadriye ,oğlu Ahmet Gün ve ailesi, / Gobelin müdür Mustafa Topçu, / Hacılar ; kıbıcık Mehmet Karasakal, / Zahliler sülalesinden ; İbrahim Sert, / Boşnaklar sülalesinden ; sarı Süleyman Karadayı,İsmail Karadayı oğulları Veysel ve Ali Karadayı ve aileleri, / Mollasanlar sülalesinden ; Hüseyin ve oğlu Metin Topçu,Mustafa Topçu ve ailesi,Tekin,Tuncay Topçu ve aileleri, / Kabasakallar sülalesinden ; Muammer Güldemir ve ailesi, / Sarılar sülalesinden; Hüseyin Kurt ve ailesi,Sarızunlardan ; İsmail Karaoğlu, / Kefyeler sülalesinden ; Ramazan Ay ve ailesi, / Köseler sülalesinden Hüseyin ve Pembe Nalbantoğlu, / Maşaklar sülalesinden ; Levent Gül,Gülsen ve Nizamettin Kaya,Bayramalardan Kadir Tepe,